၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ေဖေဖာ္ဝါရီလ ၃ ရက္ေန႔ဟာ ဂ်ပန္မွာေတာ့ ေဆာင္းရာသီနဲ႔ ေႏြဦးရာသီ တို႔ ၂ ခု ရဲ႕ ရာသီကူးေျပာင္းတဲ့ေန႔ျဖစ္ပါသတဲ့ ...။ အဲဒီေန႔မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ဘုရားေက်ာင္း (Temples) ေတြမွာ ျမန္မာလိုေခၚရင္ ဘုရားပြဲလို႔ ေျပာရမလားပဲ..။ အဲဒီလိုပြဲမ်ိဳးကို စည္စည္ကားကားက်င္းပၾကပါတယ္..။ ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ ေဆာင္းရာသီကုန္လို႔ ေႏြဦးရာသီကို ကူးေျပာင္းတဲ့အတြက္ ႏွစ္သစ္ကိုၾကိဳတဲ့အထိမ္းအမွတ္ရယ္၊ ႏွစ္သစ္မွာ မေကာင္းတာေတြ ပါမလာေအာင္ မေကာင္းတာေတြကို စြန္႔ပစ္တဲ့အထိမ္းအမွတ္ရယ္အေနနဲ႔ က်င္းပၾကျခင္းျဖစ္ပါတယ္တဲ့.။ ျမန္မာျပည္က ဘုရားပြဲေတြလိုမ်ိဳးပဲ ကေလးကစားတာေတြ၊ ရိုးရာမုန္႔ဆုိင္ေတြ၊ အမွတ္တရပစၥည္းဆိုင္ေတြနဲ႔ လူေတြကလည္း တိုးမေပါက္ေအာင္ စည္ကားလွပါတယ္..။ အဲဒီေန႔မွာ ဂ်ပန္ရိုးရာ ပဲနီေစ့ေလွာ္ကို ေရႊေရာင္၊ ေငြေရာင္ စကၠဴေတြနဲ႔ ထုပ္ထားၿပီး က်ဲပက္ျခင္းအားျဖင့္ မေကာင္းတဲ့အရာေတြအားလံုးကို အေဝးေရာက္ေအာင္ သုတ္သင္ရွင္းလင္းပစ္လိုက္တယ္လို႔ အယူရွိပါတယ္..။
အဲဒီ ၃ ရက္ေန႔မတိုင္ခင္တစ္ရက္ကတည္းက ေက်ာင္းနဲ႔ကပ္ရက္မွာရွိတဲ့ ဘုရားေက်ာင္းမွာ ပြဲေတာ္စလို႔ ေစ်းတန္းေတြ ေရာင္းခ်ေနၾကၿပီး လူေတြ စည္ကားေနၾကပါၿပီ..။ ျမန္မာလိုဆိုရရင္ေတာ့ ပြဲေတာ္အၾကိဳေန႔ေပါ့ေလ..။ ဒါေပမယ့္ ပြဲၾကီးေန႔ ၃ ရက္ေန႔ ညေနမွပဲ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ဘုရားသြားရင္း ပြဲေစ်းတန္းေလွ်ာက္လည္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္..။ ဂ်ပန္ရိုးရာမုန္႔ေတြ၊ အသားကင္မ်ိဳးစံု၊ က်မၾကိဳက္တဲ့ တူရကီအစားအစာတစ္မ်ိးျဖစ္တဲ့ Doner Kebab ဆိုင္ေတြ စသျဖင့္ မုန္႔ဆိုင္ေတြ အမ်ားႀကီးရွိသလို ငါးေသးေသးေလးေတြ၊ လိပ္ေသးေသးေလးေတြ ဖမ္းတာကအစ ေသနတ္ပစ္ကစားတာ၊ အရုပ္ပစ္တာ စသျဖင့္ ကေလးေတြကစားစရာ ဆိုင္ေတြလည္း မ်ားျပားလွပါတယ္...။ အမွတ္တရပစၥည္းဆိုင္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါပဲ ...။
ေစ်းတန္းထဲကို သြားသြားခ်င္း စားဖို႔အတြက္ ပထမဆံုးရွာတာက ဂ်ပန္ရိုးရာ Pancake ျဖစ္တဲ့ Okonomiyaki လို႔ေခၚတဲ့ သေရစာတစ္မ်ိဳးပါ ...။ ဂ်ပန္ေတြ အဲဒီအစားအစာကို ေတာ္ေတာ္ၾကဳိက္ၾကလို႔ ဆိုင္ေတြဆိုတာလည္း အမ်ားႀကီး ေတြ႔ခဲ့ရပါတယ္...။ ကိုယ့္ပံုစံနဲ႔ ဆန္းသစ္ၿပီး ပံုစံမ်ိဳးစံုနဲ႔ အဲဒီမုန္႔ကို လုပ္ေရာင္းၾကတာ ေတြ႔ရပါတယ္...။ ဒါေပမယ့္ အဓိကပါဝင္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေရွာယုငံျပာရည္၊ mayonnaise တို႔ကေတာ့ မပါမျဖစ္ပါရၿပီး လုပ္တဲ့ပံုစံကေတာ့ တစ္ပံုစံတည္းပါပဲ..။ မတူတာေတြက အခ်ိဳ႕က ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို အဆာအေနနဲ႔ ထည့္တာရွိသလို၊ ဝက္သားျပားျဖစ္ေစ၊ ေရဘဝဲျဖစ္ေစ ထည့္ေၾကာ္တဲ့ဆိုင္ေတြလည္း ေတြ႔ရပါတယ္..။
မုန္႔လုပ္နည္းမွာေတာ့ အဓိကအားျဖင့္ Kansai စတိုင္လ္နဲ႔ Hiroshima စတိုင္လ္ ဆိုၿပီး ၂ မ်ိဳးရွိပါတယ္..။ လုပ္ပံုလုပ္နည္း အေသးစိတ္ကို သိခ်င္ရင္ေတာ့ ဒီလင့္ခ္ မွာ ၾကည့္လို႔ရပါတယ္..။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ရင္ေတာ့ ဘယ္လို အရသာရွိမလဲ မသိေပမယ့္ စားရတာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္..။ က်မက အသီးအရြက္ပိုၾကိဳက္တဲ့သူျဖစ္တာေၾကာင့္လည္း ေဂၚဖီေသးေသးႏုပ္ႏုပ္ကေလးေတြထည့္ထားတဲ့မုန္႔ကို ၾကိဳက္မိတာ ျဖစ္ခ်င္လည္း ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္..။ အစားအေသာက္ဝါသနာပါသူဆိုရင္ေတာ့ စမ္းလုပ္စားၾကည့္ပါ..။ တကယ္ၾကိဳက္သြားမယ္ထင္ပါတယ္...။
ေနာက္ေတာ့ ေလွ်ာက္ၾကည့္ရင္းနဲ႔ ဟိုစပ္စပ္ဒီစပ္စပ္ ေလွ်ာက္သြားေလွ်ာက္စားၾကပါတယ္.....။
ဒါကေတာ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္ Honey pancake ပါ..။ ဒီမွာလည္း ဒီလို Pancake မ်ိဳးကို ေတာ္ေတာ္ စားၾကၾကိဳက္ၾကတာကို ေတြ႔ရပါတယ္...။ လုပ္ရတာက သိပ္မခက္ခဲဘဲ အခ်ိန္လည္း သိပ္မေပးရေတာ့ မနက္စာကို တခါတေလ ဒီလို လုပ္စားတာလည္း အေျပာင္းအလဲ တစ္ခုပါပဲ ...။ ၿပီးေတာ့ အာဟာရလည္း ျပည့္ဝတယ္ေလ..။ ပါတာက ၾကက္ဥရယ္၊ ဂ်ံ ဳ ရယ္၊ ႏြားႏို႔၊ ပ်ားရည္ဆိုေတာ့လည္း ျပည့္ၿပီပဲေပါ့ေနာ့ ..။
အဲဒီ ၃ ရက္ေန႔မတိုင္ခင္တစ္ရက္ကတည္းက ေက်ာင္းနဲ႔ကပ္ရက္မွာရွိတဲ့ ဘုရားေက်ာင္းမွာ ပြဲေတာ္စလို႔ ေစ်းတန္းေတြ ေရာင္းခ်ေနၾကၿပီး လူေတြ စည္ကားေနၾကပါၿပီ..။ ျမန္မာလိုဆိုရရင္ေတာ့ ပြဲေတာ္အၾကိဳေန႔ေပါ့ေလ..။ ဒါေပမယ့္ ပြဲၾကီးေန႔ ၃ ရက္ေန႔ ညေနမွပဲ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ဘုရားသြားရင္း ပြဲေစ်းတန္းေလွ်ာက္လည္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္..။ ဂ်ပန္ရိုးရာမုန္႔ေတြ၊ အသားကင္မ်ိဳးစံု၊ က်မၾကိဳက္တဲ့ တူရကီအစားအစာတစ္မ်ိးျဖစ္တဲ့ Doner Kebab ဆိုင္ေတြ စသျဖင့္ မုန္႔ဆိုင္ေတြ အမ်ားႀကီးရွိသလို ငါးေသးေသးေလးေတြ၊ လိပ္ေသးေသးေလးေတြ ဖမ္းတာကအစ ေသနတ္ပစ္ကစားတာ၊ အရုပ္ပစ္တာ စသျဖင့္ ကေလးေတြကစားစရာ ဆိုင္ေတြလည္း မ်ားျပားလွပါတယ္...။ အမွတ္တရပစၥည္းဆိုင္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါပဲ ...။
ေစ်းတန္းထဲကို သြားသြားခ်င္း စားဖို႔အတြက္ ပထမဆံုးရွာတာက ဂ်ပန္ရိုးရာ Pancake ျဖစ္တဲ့ Okonomiyaki လို႔ေခၚတဲ့ သေရစာတစ္မ်ိဳးပါ ...။ ဂ်ပန္ေတြ အဲဒီအစားအစာကို ေတာ္ေတာ္ၾကဳိက္ၾကလို႔ ဆိုင္ေတြဆိုတာလည္း အမ်ားႀကီး ေတြ႔ခဲ့ရပါတယ္...။ ကိုယ့္ပံုစံနဲ႔ ဆန္းသစ္ၿပီး ပံုစံမ်ိဳးစံုနဲ႔ အဲဒီမုန္႔ကို လုပ္ေရာင္းၾကတာ ေတြ႔ရပါတယ္...။ ဒါေပမယ့္ အဓိကပါဝင္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေရွာယုငံျပာရည္၊ mayonnaise တို႔ကေတာ့ မပါမျဖစ္ပါရၿပီး လုပ္တဲ့ပံုစံကေတာ့ တစ္ပံုစံတည္းပါပဲ..။ မတူတာေတြက အခ်ိဳ႕က ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို အဆာအေနနဲ႔ ထည့္တာရွိသလို၊ ဝက္သားျပားျဖစ္ေစ၊ ေရဘဝဲျဖစ္ေစ ထည့္ေၾကာ္တဲ့ဆိုင္ေတြလည္း ေတြ႔ရပါတယ္..။
မုန္႔လုပ္နည္းမွာေတာ့ အဓိကအားျဖင့္ Kansai စတိုင္လ္နဲ႔ Hiroshima စတိုင္လ္ ဆိုၿပီး ၂ မ်ိဳးရွိပါတယ္..။ လုပ္ပံုလုပ္နည္း အေသးစိတ္ကို သိခ်င္ရင္ေတာ့ ဒီလင့္ခ္ မွာ ၾကည့္လို႔ရပါတယ္..။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ရင္ေတာ့ ဘယ္လို အရသာရွိမလဲ မသိေပမယ့္ စားရတာေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္..။ က်မက အသီးအရြက္ပိုၾကိဳက္တဲ့သူျဖစ္တာေၾကာင့္လည္း ေဂၚဖီေသးေသးႏုပ္ႏုပ္ကေလးေတြထည့္ထားတဲ့မုန္႔ကို ၾကိဳက္မိတာ ျဖစ္ခ်င္လည္း ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္..။ အစားအေသာက္ဝါသနာပါသူဆိုရင္ေတာ့ စမ္းလုပ္စားၾကည့္ပါ..။ တကယ္ၾကိဳက္သြားမယ္ထင္ပါတယ္...။
ေနာက္ေတာ့ ေလွ်ာက္ၾကည့္ရင္းနဲ႔ ဟိုစပ္စပ္ဒီစပ္စပ္ ေလွ်ာက္သြားေလွ်ာက္စားၾကပါတယ္.....။
ဒါကေတာ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္ Honey pancake ပါ..။ ဒီမွာလည္း ဒီလို Pancake မ်ိဳးကို ေတာ္ေတာ္ စားၾကၾကိဳက္ၾကတာကို ေတြ႔ရပါတယ္...။ လုပ္ရတာက သိပ္မခက္ခဲဘဲ အခ်ိန္လည္း သိပ္မေပးရေတာ့ မနက္စာကို တခါတေလ ဒီလို လုပ္စားတာလည္း အေျပာင္းအလဲ တစ္ခုပါပဲ ...။ ၿပီးေတာ့ အာဟာရလည္း ျပည့္ဝတယ္ေလ..။ ပါတာက ၾကက္ဥရယ္၊ ဂ်ံ ဳ ရယ္၊ ႏြားႏို႔၊ ပ်ားရည္ဆိုေတာ့လည္း ျပည့္ၿပီပဲေပါ့ေနာ့ ..။
1 comment:
ဒီက onkonomiyaki ၾကိဳက္မွ ၾကိဳက္ပဲ။ ျမတ္ၾကည္ စားဖူးတာက အဝိုင္းေတြမ်ားတယ္။ ေရဘဝဲနဲ႕။ Snow လုပ္တဲ့ honey pancake ကလည္း အရသာရွိမယ့္ပံု။
Post a Comment