Tuesday 25 November 2014

# Days In Japan # Food

Momiji++ Yakiniku++ Ginkgo++

"Momiji ေတြ အေရာင္ေျပာင္းတာ သြားၾကည့္ၾကမယ္"
သူငယ္ခ်င္းျဖစ္သူက အဲလိုေျပာလာေတာ့ .... စိတ္ထဲအထူးတဆန္းျဖစ္ကာ "ဘာေတြရွိလို႔ သြားၾကည့္ၾကတာလဲ" လို႔ ျပန္ေမးမိပါတယ္...။
"ဒီလိုပဲေလ... Momiji ေတြ ေဆာင္းဦးမွာ အေရာင္ေျပာင္းတာ တစ္ပင္လံုးနီရဲၿပီး အရမ္းလွတယ္..။ အဲဒီလို သဘာ၀အလွကို ခံစားၾကတာေပါ့" လို႔ သူမက ျပန္ေျဖပါတယ္...။
"ဟင္င္င္င္... အဲဒီလိုကို တကူးတက သြားၾကည့္ၿပီး အလွအပကို ခံစားၾကတာလား" ဆိုၿပီး မၾကားဖူးတဲ့ အေၾကာင္းအရာတစ္ခုအတြက္ ကိုယ့္မွာ အံ့ၾသခဲ့ရပါတယ္....။
Momiji ဆိုတာ ဂ်ပန္ေမပယ္လ္ပင္ေတြကုိ ဂ်ပန္လိုေခၚတဲ့နာမည္ပါ...။ အရြက္က ဥေရာပ၊ ကေနဒါ စတဲ့ အေနာက္ႏိုင္ငံက Maple ပင္ေတြထက္ ပိုေသးတယ္...။ အဲဒီမွာလိုပါပဲ... ေဆာင္းဦးေရာက္ရင္ စိမ္းရာကေန၀ါ၊ ၀ါရာကေန ပန္းေရာင္၊ အဲဒီကေန တစ္ပင္လံုးနီရဲ၊ နည္းနည္းၾကာလာတဲ့အခါ .. ေဆာင္းေရာက္ရင္ေတာ့ အရြက္ေတြေျခာက္ၿပီး အားလံုးေၾကြကုန္ၾကတာပါ...။

ဟုိယခင္.. ဂ်ာမနီမွာေက်ာင္းတက္စဥ္ကေတာ့ Maple ေတြ အေရာင္ေျပာင္းတာ၊ ေၾကြက်ကုန္တာ စတာေတြဟာ သဘာ၀အတိုင္း ေျပာင္းလဲေနက်ျဖစ္စဥ္ဆိုၿပီး ထူးထူးဆန္းဆန္းထင္မွတ္ကာ အလွအပကို တကူးတက သြားခံစားဖို႔ ဘယ္သူမွ စိတ္မကူးၾကသလို က်မလဲပဲ လည္ပတ္ေလ့မရွိခဲ့ပါဘူး..။ အာရွသူပီပီ ေက်ာင္းကိုအသြား လမ္းတစ္ေလွ်ာက္ေတြ႔ရတဲ့ Maple ရြက္ေတြကို တခါတေလ ဓါတ္ပံုရိုက္တာေလာက္နဲ႔ မွတ္တမ္းတင္တတ္ရံုသာ...။ ဒါေတာင္ အဲဒီလို အပင္ေတြ၊ ပန္းေတြကို ဓါတ္ပံုရိုက္လြန္းလို႔ သူငယ္ခ်င္းေတြၾကားထဲ က်မက အထူးအဆန္းလို ျဖစ္ေနတတ္ခဲ့ပါေသးတယ္..။
Germany မွာတုန္းက Maple ေတြ အေရာင္ေျပာင္းၿပီး ေၾကြေနတာေတြ ရိုက္ထားခဲ့တာေတြေပါ့ ..။ အဲဒါေတြလည္း ေက်ာင္း၀န္းထဲက သြားရင္းလာရင္း ရိုက္ထားခဲ့တဲ့ပံုေတြပါ..။

အခု ဂ်ပန္ေရာက္ေတာ့ Momiji ေတြ အေရာင္ေျပာင္းခ်ိန္ေရာက္ရင္ အဲဒီအပင္ေတြ အမ်ားႀကီးရွိတဲ့ေနရာ၊ အေရာင္ေျပာင္းမယ့္အခ်ိ္န္ စတာေတြကို အင္တာနက္ထဲမွာရွာ၊ တစ္ဆင့္စကားတစ္ဆင့္နားနဲ႔လည္းေျပာၾကနဲ႔... အေရာင္ေတြ အလွဆံုးျဖစ္တဲ့အခ်ိန္၊ ေနရာကို သြားၿပီး ဓါတ္ပံုေတြရိုက္၊ ရႈခင္းေတြၾကည့္စတာေတြကို တကယ့္ကို recreation and relax အတြက္ ရည္ရြယ္ခ်က္ရွိရွိကို သြားလာလုပ္ကိုင္ၾကတာကို က်မအေနနဲ႔ေတာ့ အထူးအဆန္းျဖစ္ၿပီး ေတြ႔ျမင္ေနရပါတယ္..။ ေနာက္ထပ္လာဦးမွာပါ..။ အုမဲပန္းျဖဴျဖဴေတြ၊ ခ်ယ္ရီပန္းေတြပြင့္တဲ့အခ်ိန္၊ ႏွင္းေတြက်တဲ့အခ်ိန္ တကူးတက အလွအပကို ခံစားဖို႔ အားလံုးအလုပ္ရႈပ္ၾကျပန္ဦးမယ္....။

Momiji ေတြ အမ်ားၾကီးရွိတဲ့ နာမည္ၾကီး Temple တစ္ခုမွာ အနီေရာင္ေတြ အမ်ားဆံုးေျပာင္းတဲ့အခ်ိန္က လူေတြ ၾကိတ္ၾကိတ္တိုးစည္ကားေနပံုပါ..။ လူေတြအမ်ားၾကီး တန္ုးစီၿပီး လွည့္ပတ္ၾကည့္ရႈခံစားေနၾကတာ ရြာက ဘုရားပြဲျပန္ေရာက္သြားသလိုပါပဲ ..။ ရြာက ဘုရားပြဲဆိုရင္ေတာင္ လူေတြအမ်ားႀကီး မတိုးခ်င္လို႔ ဘယ္ေတာ့မွ သြားေလ့မရွိတဲ့က်မက အခုေတာ့ ျမင္ဖူးေနက် Maple ေတြ အေရာင္ေျပာင္းတာကို လူေတြၾကားတိုးေဝွ႕ၾကည့္ရႈ ဓါတ္ပံုမွတ္တမ္းတင္ေနမိေနေလရဲ႕ ..။ ေရာက္တဲ့ေဒသရဲ႕ ဓေလ့ထံုးစံတစ္ခုကို လိုက္မိေနတဲ့ သေဘာပဲဆိုပါေတာ့..။ သဘာဝကိုခ်စ္တဲ့က်မက ဖန္တီးတာတာမဟုတ္တဲ့ သဘာဝအလွအပေတြကို ခ်စ္တာေၾကာင့္လည္း ပါပါတယ္..။






ေနာက္ၿပီးေတာ့ Ginkgo ပင္ေတြ အဝါေရာင္ေျပာင္းတာလည္း ေတာ္ေတာ္လွပါတယ္..။ Ginkgo ပင္ေတြက ဟုိးေရွးေရွးကမၻာဦးအစကတည္းက တည္ရွိလာတဲ့အပင္မ်ိဳးစိတ္ဆိုေတာ့ ေရွးအက်ဆံုးအပင္ဆိုၿပီး ဂ်ာမနီမွာေတာ့ အျမတ္တႏိုးျဖစ္ၾကပါတယ္..။




ေနာက္တစ္ခု ဒီက အစားအေသာက္ေတြထဲ ေပၚျပဳဴလာျဖစ္ေနတာတစ္ခုက ကိုရီးယားနဲ႔ဆင္တူ အသားကင္ပါ..။ ဂ်ပန္လို Yakiniku (ယာကိနိခု) လို႔ ေခၚပါတယ္..။ ဆိုင္တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု ေစ်းကေတာ့ မတူေပမယ့္ ေရာင္းတဲ့ပံုစံခ်င္းေတာ့ ဆင္တူၾကပါတယ္..။ အမ်ားအားျဖင့္ တစ္ေယာက္ခ်င္းစီကို မိနစ္ (၉၀) စားမယ္ဆိုရင္ ဂ်ပန္ယန္း ၁၅၀၀ ေလာက္ ပ်မ္းမွ်ေပးရပါတယ္..။ အခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြကေတာ့ ၂၀၀၀ ေလာက္ထိ ေပးရတတ္ပါတယ္...။ မိနစ္ (၉၀) အတြင္း ကိုယ္စားႏိုင္သေလာက္ စားလို႔ရပါတယ္..။ မိနစ္ (၁၂၀) စာလည္း ရွိပါတယ္..။ ဒါေပမယ့္ စားမယ္ဆိုရင္ မိနစ္ (၉၀) ဆိုတာလည္း အခ်ိန္ၾကာတဲ့အတြက္ အဲဒါကလည္း သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္..။ ယန္း ၂၀၀၀ ေလာက္ေပးရတယ္ဆိုရင္ menu ၅၀ ေလာက္္ စားလို႔ရတယ္ဆိုေတာ့ ေတာ္ေတာ္အမယ္စံုပါတယ္..။ အဲဒီထက္ေစ်းၾကီးမယ္ဆိုရင္ အမ်ိဳးေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္ေလာက္ စားလို႔ရပါတယ္..။ ဒါေပမယ့္လည္း လူတစ္ေယာက္ တစ္ခါစားတာ အမ်ိဳးေပါင္း ၅၀ ေတာင္ ကုန္ေအာင္ မွာမစားႏိုင္ပါဘူး....။




မိနစ္ (၉၀) အတြင္း အမ်ိဳးေပါင္း ၅၀ ထဲမွာ အသားမ်ိဳးစံုအျပင္ Icecream, soup, dessert စတာေတြလည္း အမ်ားၾကီးပါပါတယ္..။ သေဘာကေတာ့ ဘူေဖးပါပဲ ..။ ဒါေပမယ့္ မွာထားတဲ့အစားအေသာက္ေတြ ကုန္ေအာင္ မစားရင္ အေလးခ်ိန္ျပန္ခ်ိန္ၿပီး အလဟႆ      ျဖဳန္းတီးပစ္တဲ့အစားအစာေတြအတြက္ ပိုက္ဆံ ထပ္ေပးရတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္..။ အဲဒီလို စည္းကမ္းခ်မွတ္ထားတဲ့အခါ ကိုယ္စားႏိုင္သေလာက္ပဲ ယူစားၿပီး ဘယ္သူမွ ပိုလွွ်ံေအာင္ မျဖဳန္းတီးၾကေတာ့ဘူးေပါ့..။ ဒါကေတာ့ ဂ်ာမနီမွာလည္း အဲလိုစနစ္ပါပဲ...။ မွာထားတာေတြ ကုန္ေအာင္ မစားႏိုင္ရင္ ဒါဏ္ရိုက္တဲ့ဆိုင္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားပါတယ္..။ ရည္ရြယ္ခ်က္က resources ေတြ မျဖဳန္းတီးေစခ်င္တာပါ..။ ကိုယ္ေတြက အဲဒီလို ျဖဳန္းတီးစားေသာက္ေနတုန္းမွာ အခ်ိဳ႕ႏိုင္ငံ၊ ေနရာေတြမွာ အစာမစားရလို႔ ငတ္ေနသူေတြ တပံုၾကီးရွိေနတယ္ေလ..။

ဂ်ပန္မွာေရာ၊ ဂ်ာမနီမွာေရာ အဲဒီအစားစားတာနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ဓေလ့ကေတာ့ ေတာ္ေတာ္တူပါတယ္..။အစားအေသာက္မွာ စည္းကမ္းရွိတာကို ဆိုလိုတာပါ..။ လူဆိုတာ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ ကိုယ္စားႏိုင္တဲ့အတိုင္းအတာ ပမာဏကို ခ်င့္ခ်ိန္မွန္းဆတတ္ပါတယ္..။ အဲဒါေၾကာင့္ ကိုယ္စားႏိုင္သေလာက္သာ ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး ထည့္သမွ်အရာကို ကုန္ေအာင္စားျခင္းက အစားအေသာက္အေပၚမွာ ေလးစားရာေရာက္ေစပါတယ္..။ အဲဒီအက်င့္က စြဲေနတတ္တဲ့က်မက ျမန္မာႏိုင္ငံေရာက္ေတာ့လည္း ဘယ္ေလာက္ပဲ မၾကိဳက္တဲ့၊ မေကာင္းတဲ့အစားအစာပဲျဖစ္ျဖစ္ ပန္းကန္ထဲထည့္မိၿပီဆိုရင္ေတာင္ က်မ မကုန္ကုန္ေအာင္ စားေလ့ရွိပါတယ္..။ စားေသာက္ဆိုင္သြားရင္လည္း ဟင္းပြဲေတြ အမ်ားႀကီးကို လူျမင္ေကာင္းေအာင္ တထိုင္တည္း မမွာတတ္ဘဲ စားႏိုင္သေလာက္သာ မွာစားတတ္တာ အက်င့္ျဖစ္လို႔ေနပါၿပီ...။ မွာသမွ်ကိုလည္း အားလံုးကုန္ေအာင္ စားတတ္တာလည္း အက်င့္ျဖစ္ေနပါၿပီ...။ အိမ္က မိသားစုကိုလည္း အဲဒီအက်င့္စရိုက္ကို ေျပာျပၿပီး အစားအေသာက္မျဖဳန္းတီးဖို႔၊ ေလာဘမႀကီးဖို႔၊ အစားအစာကို ေလးစားဖို႔ ေျပာျပၿပီး အေလ့အက်င့္လုပ္ေပးခဲ့ပါတယ္..။ ဒါဟာ ကပ္ေစးနည္းတာ၊ ေခၽြတာတာမဟုတ္ဘဲ စည္းကမ္းရွိတာပါ...။
++++++++++++++++++++

Thank you for your kind visit!!!! See you later :* :)

4 comments:

Thu said...

ေမဘယ္လ္ပင္ေလးေတြကိုအျပင္မွာသိပ္ျမင္ဖူးခ်င္တာပဲ။ေမျမိဳ႕မွာေတာ့ေဆာင္းဝင္ျပီဆုိ အစိမ္းအနီေရာျပီးအေရာင္ေျပာင္းတဲ့ ခရစ္စမတ္ပင္ေလးေတြေတာ့ရွိတယ္ေနာ္။အဲ့တာပဲျမင္ဖူးတယ္လုိ႔။ကိုယ္ေတြဆီမွာResourceေတြျဖဳန္းလုိ႔ေကာင္းတုန္း။ :)

Mrs. Bagel said...

i didnt know that that was gingko. They are the most common trees that can be seen in my uni compound.

Cameron said...

ေမျမိဳ႔က ေမဗယ္ရြက္ေတြကိုေတာ့ မႏွစ္က ေဆာင္းမွာေတြ႔ခြင့္ရခဲ႔တယ္...။ ညီမေလးရဲ႔ ဂ်ပန္ျပည္က အလွအပေတြကို ၾကည့္ရႈ႔ခံစားခြင့္ရလို႔ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္...။ အ၀ါေရာင္အပင္ေလးကိုပိုသေဘာက်မိတယ္...။

Aunty Tint said...

သစ္ရြက္ေႂကြေလးေတြလွခ်က္က အေတြးထဲေမ်ာၿပီး ပို႔စ္တစ္ပုဒ္ေတာင္ရႏိုင္တယ္ တိမ္လႊာေရ။ ဓာတ္ပံုေတြ သိတ္လွတယ္ ဗဟုသုတေတြအတြက္လဲ ေက်းဇူးေနာ္။ ဒီပို႔စ္ကို ဖတ္ခဲ့ၿပီးပါၿပီ ကြန္မန္႔ေပးခဲ့တယ္မွတ္တာ အခုဒုတိယအႀကိမ္ျပန္ဖတ္ရင္း မန္႔ခဲ့ၿပီေနာ္။

Follow Us @soratemplates