ဒီတစ္ပတ္ရဲ႕ ေသာၾကာေန႔ ေရာက္လာျပန္ပါၿပီ .....။
ဒီေန႔ေတာ့ နည္းနည္းစိတ္ရႈပ္စရာနဲ႔ ေတြ႔လာတယ္ေပါ့ေလ...။ research အတြက္ ေဖေဖာ္ဝါရီမွာ ျမန္မာျပည္ျပန္ခ်င္တာကို Sensei နဲ႔ ေဆြးေႏြးတဲ့အခါ ဌာနမွာ ဒီတစ္ႏွစ္အတြက္ Budget မရွိေတာ့လို႔ ေနာက္ဘဏၰာေရးႏွစ္မွ field research ေတြ လုပ္လို႔ရမွာတဲ့ ..။ ဒီမွာက ျမန္မာႏိ္ုင္ငံလိုပဲ Budget Year က ေနာက္ႏွစ္ မတ္လမွာၿပီးတာပါပဲ ..။ ဒီက တကၠသိုလ္ေတြမွာ တစ္ခုထူးျခားတာက ေက်ာင္းသားေတြ Field research သြားခ်င္ရင္ Lab က ဘက္ဂ်က္ခ်ေပးရတယ္။ သူတို႔ဆီမွာ project ေတြလုပ္ေနတာလည္းရွိသလို ေက်ာင္းကရတဲ့ Fund ထဲကေန ေက်ာင္းသားေတြကို ခြဲေပးတာမ်ိ ဳး ေပါ့ ..။အဲဒီကရတဲ့ေငြက မေလာက္ဘူးထင္ရင္ အခ်ိဳ႕ေတာ့ အျပင္က Fellowship ေလွ်ာက္ၾကတာမ်ိဳးလည္း လုပ္ေလ့ရွိပါတယ္..။ ဘယ္သူမွေတာ့ ကိုယ့္အိတ္ထဲက စို္က္ၿပီးသြားတာမ်ိ ဳး လုပ္ေလ့မရွိပါဘူး ..။ research လုပ္ၿပီးရင္ paper publication လုပ္တဲ့အခါ lab ေရာ ေက်ာင္းေရာ ဆရာေရာ နာမည္ရတာဆိုေတာ့ ဒါဟာ ေက်ာင္းသားတစ္ေယာက္တည္းရဲ႕ အက်ိဳးအတြက္မဟုတ္ဘဲ အားလံုးအတြက္ အက်ိဳးရွိတာေၾကာင့္လည္းျဖစ္သလို ဒီတကၠသိုလ္ရဲ႕ ထံုးစံတစ္ခုျဖစ္တာေၾကာင့္လည္း ပါပါတယ္..။
ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ေဖေဖာ္ဝါရီမွာ ျပန္လို႔မရဘူးဆိုတာ သိလိုက္ရေတာ့ စာေတာင္ ဆက္မလုပ္ခ်င္ေတာ့ေလာက္ေအာင္ စိတ္ညစ္သြားတယ္..။ ျပန္ဖို႔အတြက္ အသည္းအသန္ကို စိတ္ထဲမွာ ျပင္ဆင္ၿပီးေနၿပီေလ.... :( :( စိတ္ညစ္ညစ္နဲ႔ အတန္းတစ္ခုသြားတက္ပါတယ္..။ အတန္းက စုစုေပါင္းမွ ေက်ာင္းသူ (၃) ေယာက္ပဲတက္ေတာ့ အလိုလိုေနရင္း Special Class ျဖစ္သြားေတာ့တာေပါ့ ..။ ဆရာနဲ႔ သူ႔အမ်ိုးသမီးနဲ႔ အတူတူသင္ေပးၾကတာ ...။ သေဘာေကာင္းတဲ့ ဆရာနဲ႔ ဆရာမအတန္းကို အခုမွ ဒုတိယအၾကိမ္ေျမာက္သြားတက္တာပါ ..။ အဲဒီမွာ စာသင္ၿပီးေတာ့ သူတို႔သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ဆီက လက္ေဆာင္ရတဲ့ ဂ်ပန္လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ယိုနဲ႔ လက္ေဆာင္ေပးတယ္ ..။ လိေမၼာ္သီးက Japan လို Yuzu လို႔ေခၚၿပီး သူတို႔ဂ်ပန္ရိုးရာအရဆိုရင္ ေရခ်ိဴ းရင္ ထည့္ခ်ိဳဳးရတယ္တဲ့.. ။ ေရေႏြးထဲမွာ အသီးကိုစိမ္ၿပီး အရည္ညွစ္ၿပီး အနံ႔ေမႊးေမႊးထြက္ေစရပါမယ္တဲ့ ..။ အဲဒါနဲ႔ ေရခ်ိဳးၿပီးရင္ ေဆာင္းတြင္းမွာ အေအးဒဏ္ကို ခံႏိုင္တယ္၊ အသားအေရၾကမ္းတာကို ႏူးညံ့ေစတယ္၊ ခႏၶာကိုယ္ကို ေႏြးေထြးေစၿပီး စိတ္ကိုၾကည္လင္လန္းဆန္းေစတယ္တဲ့ ..။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ဒီဇင္ဘာ ၂၂ ရက္ေန႔မွာ Yuzu နဲ႔ ေရခ်ိဳးေလ့ရွိၾကၿပီး အဲဒါကို ဂ်ပန္စကားနဲ႔ Yuzuyu လို႔ ေခၚပါသတဲ့ ..။
ဒီမွာေရာက္ေနခဲ့တာ ၁ လ ေက်ာ္ ၾကာေနၿပီျဖစ္ေပမယ့္ ဂ်ပန္ထမင္းဟင္းစစ္စစ္ကို ဆိုင္မွာ သြားမစားဖူးေသးဘူး..။ အဲဒါအျပင္ Sushi လည္း တစ္ခါမွ မစားျဖစ္ေသးဘူး ..။ထမင္းဗူးေတြေတာ့ ၀ယ္စားဖူးပါတယ္ ..။အရသာက ခ်ိဳသလိုလို ေပါ့သလိုလို သိပ္မၾကိဳက္ဘူး ..။ ဂ်ပန္စာဆိုလို႔ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေတြေတာ့ တခါတေလ စားျဖစ္တယ္ ..။ ready-made ၀ယ္စားရင္ေတာ့ ေစ်းမၾကီးေပမယ့္ ဆိုင္မွာကေတာ့ ပံုမွန္အတိုင္းေစ်းၾကီးတာပဲေပါ့ ...။ ဒီမွာဆိုးတာက Tax က 8% ေပးရတယ္ေလ ..။ ဂ်ာမနီမွာဆိုရင္ ႏွစ္ရွည္ခံတဲ့ပစၥည္းမွ 2.5% ေလာက္ေပးရတာ ..။ အစားအေသာက္ေတြဆုိ ပိုေတာင္ ေလ်ာ့ေသးတယ္..။ 0.8% လားပဲ သိပ္ေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး ...။ ဂ်ပန္ကေတာ့ ဒါေတာင္ ေနာက္ဆိုရင္ အခြန္ကို 10% ထိ တိုးေကာက္္ဦးမယ္ဆိုပဲ ... -_- -_-
ဒီေခါက္ဆြဲက Udon လို႔ေခၚတဲ့ ဆန္ေခါက္ဆြဲေပါ့ ...။ ပံုစံက ျမန္မာႏိုင္ငံက နန္းၾကီးနဲ႔ ဆင္တူေပမယ့္ အရသာကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ႏူးညံ့တယ္ ...။ က်မကေတာ့ ေခါက္ဆြဲၾကိဳက္တဲ့သူဆိုေတာ့ ဘယ္အမ်ိဳးအစားပဲျဖစ္ျဖစ္ ၾကိဳက္ပါတယ္..။ အဲဒါကို သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က အုဒံုးစားရင္ေလ... စိတ္ထဲမွာ ဘာေကာင္ၾကီးျမင္လာတယ္.. ဘာညာသာရကာ လာလာေျပာရင္ ေတာ္ေတာ္စိတ္တိုတယ္ ..။ Go to hell လို႔ တစ္ခြန္းတည္းျပန္ေျပာလိုက္ခ်င္တာ ။ သူကအရင္ကတည္းက အဲလိုပဲ နန္းၾကီးစားရင္ ဘာျဖစ္တယ္..။ နန္းျပားစားရင္ဘာျဖစ္တယ္..။ မစားရဲဘူးနဲ႔ ေျပာေနက် ..။ ဒီေန႔ နည္းနည္းစိတ္ရႈပ္လို႔ သူေျပာတာေတြ သတိရၿပီး ေပါက္ကြဲတာ :) :)
ဒါကေတာ့ ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲထဲမွာ နာမည္ၾကီး Soba ဆိုတဲ့ ေခါက္ဆြဲ အညိဳေရာင္လား အစိမ္းေရာင္လား ေသခ်ာေတာ့မသိ။ ထင္တာေတာ့ ေရညွိေရာင္ထင္တာပါပဲ ..။ ဒါေပမယ့္ ေရညွိကထုတ္တာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး..။ ဂ်ံဳအမ်ိဳးအႏြယ္အပင္က ထုတ္တာပါပဲ ...။ ဂ်ပန္မွာ အယူအဆတစ္ခုက မစားတဲ့အခ်ိန္ပဲျဖစ္ျဖစ္ စားၿပီးရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ တူကို အဲလိုတင္ထားရေလ့ရွိပါတယ္..။ ပန္းကန္ထဲ တူစိုက္ထားတတ္တာက Funeral မွာပဲ ထားေလ့ရွိတာပါတဲ့ ..။
ဒါကေတာ့ အၾကိဳက္ဆံုးအစားအစာ ျမန္မာမုန္႔ဟင္းခါးး <3 <3 အသိအစ္မတစ္ေယာက္လာေတာ့ လက္ေဆာင္ေပးသြားတာနဲ႔ စုၿပီးးခ်က္စားၾကတာ..။
ဒီမွာေတာ့ အျပင္မွာ တခါတေလ စားျဖစ္ရင္ တရုတ္ဆိုင္ပဲ စားျဖစ္ၾကတာမ်ားတယ္..။ တရုတ္ဟင္းေတြက အနည္းဆံုးေတာ့ ျမန္မာေတြနဲ႔ အစပ္တည့္ေနၿပီးသားေလ...။
တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားေတာ့ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳေရာင္းတာေတြ႔တယ္ ..။ ဒါေပမယ့္ ျမန္မာမွာလို ႏို႔ဆီနဲ႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ Milk Tea ဆိုၿပီး ႏြားႏို႔နဲ႔ပဲ က်ဲက်ဲေဖ်ာ္ထားတာမ်ိဳးပါ ...။
ဒါလည္း တရုတ္ဆိုင္က ဟင္းေတြပဲ ..။ ဒီမွာရတဲ့ ေပါက္ဆီ၊ ဝက္သားေပါင္း၊ ဖက္ထုပ္ေတြက ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းတယ္..။ ဂ်ံ ဳသားက ျမန္မာျပည္က အသားေတြလိုမဟုတ္ဘဲ အိေနၿပီး အျပင္ဂ်ံ ဳ သားကကို စားလို႔ေကာင္းေနတာ ..။ ဆိုင္ေတြမွာ အဲလိုေပါက္စီေတြေရာင္းရင္ ဂ်ပန္ရိုးရာ အစပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Wasabi လို႔ေခၚတဲ့ Sauce တစ္မ်ိဳးေပးေလ့ရွိတယ္...။ Wasabiက က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ေျပာေပမယ့္ စားလိုက္ရင္ ငရုတ္သီးလိုစပ္တာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ေခါင္းေတြပါ ခ်ာခ်ာလည္ၿပီး မႊန္သြားတာေၾကာင့္ က်မက စားရမွာ ေတာ္ေတာ္ေၾကာက္သူပါ ..။ ပထမဆံုုးစားဖူးတာက ဂ်ာမနီမွာတုန္းက ဂ်ပန္ဆိုင္တစ္ခုမွာေပါ့..။ Sushi ထဲမွာ အဲဒါပါတာကို တစ္ခါမွလည္း မစားဖူးေတာ့ မသိပဲ စားလိုက္မိတာ ေခါင္းတစ္ခုလံုး ခ်ာခ်ာလည္သြားလို႔ အစာအဆိပ္သင့္တာမ်ိဳး ျဖစ္တာထင္ၿပီး အလန္႔တၾကားျဖစ္ဖူးခဲ့တယ္..။ အဲဒီေနာက္ပိုင္း မစားရဲေတာ့တာ ..။
မေန႔က တရုတ္ဆိုင္တစ္ခုသြားစားမလို႔ သြားၾကရင္းကေန သြားတဲ့ဆိုင္က ပိတ္ထားေတာ့ ဂ်ာမာန္ဆိုင္တစ္ခုမွာ သြားစားျဖစ္တယ္ ...။ မစားတာၾကာၿပီျဖစ္တဲ့ ဂ်ာမာန္အစားအစာကို ျပန္စားျဖစ္တာေပါ့ေလ.။ ဒါေပမယ့္ ပံုစံက ဟမ္ဘာဂါထဲထည့္တဲ့ ပံုစံေတြကို ျပန္ဆန္းသစ္ၿပီး ဟင္းပြဲပံုစံေျပာင္းထားၿပီးေတာ့ ထမင္းနဲ႔ စားရတာပါ ..။ ဂ်ာမာန္စာကို ဂ်ပန္စတိုင္လ္ေျပာင္းထားတဲ့သေဘာေပါ့ ..။
Ketchup ကလည္း ဂ်ာမန္တံဆိပ္၊ ၿပီးေတာ့ ဂ်ာမနီမွာ စားေလ့ရွိတဲ့ သခြားသီးေသးေသးေလးေတြကို အခ်ဥ္တည္ထားတာမ်ိဳးလည္း ပါပါတယ္..။
အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ကမၻာႀကီးက ရြာႀကီးတစ္ရြာလိုျဖစ္ေနတဲ့အခါ ဘယ္ေနရာပဲျဖစ္ျဖစ္ စားခ်င္ရာေတာ့ ရတာပါပဲ ..။ ဘယ္ေနရာပဲေရာက္ေရာက္ က်မက အစားအေသာက္ကို အလြယ္တကူက်င့္သားရသြားတတ္တာေၾကာင့္ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္ရင္ စိတ္မညစ္ရပါဘူး..။ ဒီကထံုးစံ အစားအစာေတြပဲ အလြယ္တကူစားျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ျမန္မာျပည္ကေန သယ္လာတဲ့ အေျခာက္ေတြေတာင္ ဘာမွမစားျဖစ္ေသးဘူး ..။ အခ်ိန္အမ်ားႀကီးေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္မစားေနခ်င္တာေၾကာင့္ လြယ္တာပဲ ျပင္ဆင္စားေသာက္ေနတာေၾကာင့္လည္း ပါပါတယ္..။ ဂ်ပန္ဆိုတာကလည္း ခ်က္စားစရာမလိုေအာင္ အသင့္စားဗူးေတြက မ်ိဳးစံုေရာင္းေနတဲ့ ေနရာလည္း ျဖစ္တာကိုး..။
ဒီရာသီမွာ အၾကိက္ဆံုးအသီးေပါ့ ...။ ခဏခဏစားျဖစ္ေနပါတယ္...။
စိတ္ရႈပ္တဲ့အခါ ကုထံုးတစ္ခုရွိပါတယ္..။ အဲဒါကေတာ့ အစားအစာေတြခဏခဏစားျခင္းပါပဲ ..။။ အျခားသူေတာ့မသိ ..။ At least it works for me :) :)
ဒီေန႔ေတာ့ နည္းနည္းစိတ္ရႈပ္စရာနဲ႔ ေတြ႔လာတယ္ေပါ့ေလ...။ research အတြက္ ေဖေဖာ္ဝါရီမွာ ျမန္မာျပည္ျပန္ခ်င္တာကို Sensei နဲ႔ ေဆြးေႏြးတဲ့အခါ ဌာနမွာ ဒီတစ္ႏွစ္အတြက္ Budget မရွိေတာ့လို႔ ေနာက္ဘဏၰာေရးႏွစ္မွ field research ေတြ လုပ္လို႔ရမွာတဲ့ ..။ ဒီမွာက ျမန္မာႏိ္ုင္ငံလိုပဲ Budget Year က ေနာက္ႏွစ္ မတ္လမွာၿပီးတာပါပဲ ..။ ဒီက တကၠသိုလ္ေတြမွာ တစ္ခုထူးျခားတာက ေက်ာင္းသားေတြ Field research သြားခ်င္ရင္ Lab က ဘက္ဂ်က္ခ်ေပးရတယ္။ သူတို႔ဆီမွာ project ေတြလုပ္ေနတာလည္းရွိသလို ေက်ာင္းကရတဲ့ Fund ထဲကေန ေက်ာင္းသားေတြကို ခြဲေပးတာမ်ိ ဳး ေပါ့ ..။အဲဒီကရတဲ့ေငြက မေလာက္ဘူးထင္ရင္ အခ်ိဳ႕ေတာ့ အျပင္က Fellowship ေလွ်ာက္ၾကတာမ်ိဳးလည္း လုပ္ေလ့ရွိပါတယ္..။ ဘယ္သူမွေတာ့ ကိုယ့္အိတ္ထဲက စို္က္ၿပီးသြားတာမ်ိ ဳး လုပ္ေလ့မရွိပါဘူး ..။ research လုပ္ၿပီးရင္ paper publication လုပ္တဲ့အခါ lab ေရာ ေက်ာင္းေရာ ဆရာေရာ နာမည္ရတာဆိုေတာ့ ဒါဟာ ေက်ာင္းသားတစ္ေယာက္တည္းရဲ႕ အက်ိဳးအတြက္မဟုတ္ဘဲ အားလံုးအတြက္ အက်ိဳးရွိတာေၾကာင့္လည္းျဖစ္သလို ဒီတကၠသိုလ္ရဲ႕ ထံုးစံတစ္ခုျဖစ္တာေၾကာင့္လည္း ပါပါတယ္..။
ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ေဖေဖာ္ဝါရီမွာ ျပန္လို႔မရဘူးဆိုတာ သိလိုက္ရေတာ့ စာေတာင္ ဆက္မလုပ္ခ်င္ေတာ့ေလာက္ေအာင္ စိတ္ညစ္သြားတယ္..။ ျပန္ဖို႔အတြက္ အသည္းအသန္ကို စိတ္ထဲမွာ ျပင္ဆင္ၿပီးေနၿပီေလ.... :( :( စိတ္ညစ္ညစ္နဲ႔ အတန္းတစ္ခုသြားတက္ပါတယ္..။ အတန္းက စုစုေပါင္းမွ ေက်ာင္းသူ (၃) ေယာက္ပဲတက္ေတာ့ အလိုလိုေနရင္း Special Class ျဖစ္သြားေတာ့တာေပါ့ ..။ ဆရာနဲ႔ သူ႔အမ်ိုးသမီးနဲ႔ အတူတူသင္ေပးၾကတာ ...။ သေဘာေကာင္းတဲ့ ဆရာနဲ႔ ဆရာမအတန္းကို အခုမွ ဒုတိယအၾကိမ္ေျမာက္သြားတက္တာပါ ..။ အဲဒီမွာ စာသင္ၿပီးေတာ့ သူတို႔သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ဆီက လက္ေဆာင္ရတဲ့ ဂ်ပန္လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ယိုနဲ႔ လက္ေဆာင္ေပးတယ္ ..။ လိေမၼာ္သီးက Japan လို Yuzu လို႔ေခၚၿပီး သူတို႔ဂ်ပန္ရိုးရာအရဆိုရင္ ေရခ်ိဴ းရင္ ထည့္ခ်ိဳဳးရတယ္တဲ့.. ။ ေရေႏြးထဲမွာ အသီးကိုစိမ္ၿပီး အရည္ညွစ္ၿပီး အနံ႔ေမႊးေမႊးထြက္ေစရပါမယ္တဲ့ ..။ အဲဒါနဲ႔ ေရခ်ိဳးၿပီးရင္ ေဆာင္းတြင္းမွာ အေအးဒဏ္ကို ခံႏိုင္တယ္၊ အသားအေရၾကမ္းတာကို ႏူးညံ့ေစတယ္၊ ခႏၶာကိုယ္ကို ေႏြးေထြးေစၿပီး စိတ္ကိုၾကည္လင္လန္းဆန္းေစတယ္တဲ့ ..။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ဒီဇင္ဘာ ၂၂ ရက္ေန႔မွာ Yuzu နဲ႔ ေရခ်ိဳးေလ့ရွိၾကၿပီး အဲဒါကို ဂ်ပန္စကားနဲ႔ Yuzuyu လို႔ ေခၚပါသတဲ့ ..။
ဒီမွာေရာက္ေနခဲ့တာ ၁ လ ေက်ာ္ ၾကာေနၿပီျဖစ္ေပမယ့္ ဂ်ပန္ထမင္းဟင္းစစ္စစ္ကို ဆိုင္မွာ သြားမစားဖူးေသးဘူး..။ အဲဒါအျပင္ Sushi လည္း တစ္ခါမွ မစားျဖစ္ေသးဘူး ..။ထမင္းဗူးေတြေတာ့ ၀ယ္စားဖူးပါတယ္ ..။အရသာက ခ်ိဳသလိုလို ေပါ့သလိုလို သိပ္မၾကိဳက္ဘူး ..။ ဂ်ပန္စာဆိုလို႔ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေတြေတာ့ တခါတေလ စားျဖစ္တယ္ ..။ ready-made ၀ယ္စားရင္ေတာ့ ေစ်းမၾကီးေပမယ့္ ဆိုင္မွာကေတာ့ ပံုမွန္အတိုင္းေစ်းၾကီးတာပဲေပါ့ ...။ ဒီမွာဆိုးတာက Tax က 8% ေပးရတယ္ေလ ..။ ဂ်ာမနီမွာဆိုရင္ ႏွစ္ရွည္ခံတဲ့ပစၥည္းမွ 2.5% ေလာက္ေပးရတာ ..။ အစားအေသာက္ေတြဆုိ ပိုေတာင္ ေလ်ာ့ေသးတယ္..။ 0.8% လားပဲ သိပ္ေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး ...။ ဂ်ပန္ကေတာ့ ဒါေတာင္ ေနာက္ဆိုရင္ အခြန္ကို 10% ထိ တိုးေကာက္္ဦးမယ္ဆိုပဲ ... -_- -_-
ဒီေခါက္ဆြဲက Udon လို႔ေခၚတဲ့ ဆန္ေခါက္ဆြဲေပါ့ ...။ ပံုစံက ျမန္မာႏိုင္ငံက နန္းၾကီးနဲ႔ ဆင္တူေပမယ့္ အရသာကေတာ့ ေတာ္ေတာ္ႏူးညံ့တယ္ ...။ က်မကေတာ့ ေခါက္ဆြဲၾကိဳက္တဲ့သူဆိုေတာ့ ဘယ္အမ်ိဳးအစားပဲျဖစ္ျဖစ္ ၾကိဳက္ပါတယ္..။ အဲဒါကို သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က အုဒံုးစားရင္ေလ... စိတ္ထဲမွာ ဘာေကာင္ၾကီးျမင္လာတယ္.. ဘာညာသာရကာ လာလာေျပာရင္ ေတာ္ေတာ္စိတ္တိုတယ္ ..။ Go to hell လို႔ တစ္ခြန္းတည္းျပန္ေျပာလိုက္ခ်င္တာ ။ သူကအရင္ကတည္းက အဲလိုပဲ နန္းၾကီးစားရင္ ဘာျဖစ္တယ္..။ နန္းျပားစားရင္ဘာျဖစ္တယ္..။ မစားရဲဘူးနဲ႔ ေျပာေနက် ..။ ဒီေန႔ နည္းနည္းစိတ္ရႈပ္လို႔ သူေျပာတာေတြ သတိရၿပီး ေပါက္ကြဲတာ :) :)
ဒါကေတာ့ ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲထဲမွာ နာမည္ၾကီး Soba ဆိုတဲ့ ေခါက္ဆြဲ အညိဳေရာင္လား အစိမ္းေရာင္လား ေသခ်ာေတာ့မသိ။ ထင္တာေတာ့ ေရညွိေရာင္ထင္တာပါပဲ ..။ ဒါေပမယ့္ ေရညွိကထုတ္တာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး..။ ဂ်ံဳအမ်ိဳးအႏြယ္အပင္က ထုတ္တာပါပဲ ...။ ဂ်ပန္မွာ အယူအဆတစ္ခုက မစားတဲ့အခ်ိန္ပဲျဖစ္ျဖစ္ စားၿပီးရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ တူကို အဲလိုတင္ထားရေလ့ရွိပါတယ္..။ ပန္းကန္ထဲ တူစိုက္ထားတတ္တာက Funeral မွာပဲ ထားေလ့ရွိတာပါတဲ့ ..။
ဒီမွာေတာ့ အျပင္မွာ တခါတေလ စားျဖစ္ရင္ တရုတ္ဆိုင္ပဲ စားျဖစ္ၾကတာမ်ားတယ္..။ တရုတ္ဟင္းေတြက အနည္းဆံုးေတာ့ ျမန္မာေတြနဲ႔ အစပ္တည့္ေနၿပီးသားေလ...။
တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားေတာ့ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳေရာင္းတာေတြ႔တယ္ ..။ ဒါေပမယ့္ ျမန္မာမွာလို ႏို႔ဆီနဲ႔ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ထားတာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ Milk Tea ဆိုၿပီး ႏြားႏို႔နဲ႔ပဲ က်ဲက်ဲေဖ်ာ္ထားတာမ်ိဳးပါ ...။
ဒါလည္း တရုတ္ဆိုင္က ဟင္းေတြပဲ ..။ ဒီမွာရတဲ့ ေပါက္ဆီ၊ ဝက္သားေပါင္း၊ ဖက္ထုပ္ေတြက ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းတယ္..။ ဂ်ံ ဳသားက ျမန္မာျပည္က အသားေတြလိုမဟုတ္ဘဲ အိေနၿပီး အျပင္ဂ်ံ ဳ သားကကို စားလို႔ေကာင္းေနတာ ..။ ဆိုင္ေတြမွာ အဲလိုေပါက္စီေတြေရာင္းရင္ ဂ်ပန္ရိုးရာ အစပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Wasabi လို႔ေခၚတဲ့ Sauce တစ္မ်ိဳးေပးေလ့ရွိတယ္...။ Wasabiက က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ေျပာေပမယ့္ စားလိုက္ရင္ ငရုတ္သီးလိုစပ္တာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ေခါင္းေတြပါ ခ်ာခ်ာလည္ၿပီး မႊန္သြားတာေၾကာင့္ က်မက စားရမွာ ေတာ္ေတာ္ေၾကာက္သူပါ ..။ ပထမဆံုုးစားဖူးတာက ဂ်ာမနီမွာတုန္းက ဂ်ပန္ဆိုင္တစ္ခုမွာေပါ့..။ Sushi ထဲမွာ အဲဒါပါတာကို တစ္ခါမွလည္း မစားဖူးေတာ့ မသိပဲ စားလိုက္မိတာ ေခါင္းတစ္ခုလံုး ခ်ာခ်ာလည္သြားလို႔ အစာအဆိပ္သင့္တာမ်ိဳး ျဖစ္တာထင္ၿပီး အလန္႔တၾကားျဖစ္ဖူးခဲ့တယ္..။ အဲဒီေနာက္ပိုင္း မစားရဲေတာ့တာ ..။
မေန႔က တရုတ္ဆိုင္တစ္ခုသြားစားမလို႔ သြားၾကရင္းကေန သြားတဲ့ဆိုင္က ပိတ္ထားေတာ့ ဂ်ာမာန္ဆိုင္တစ္ခုမွာ သြားစားျဖစ္တယ္ ...။ မစားတာၾကာၿပီျဖစ္တဲ့ ဂ်ာမာန္အစားအစာကို ျပန္စားျဖစ္တာေပါ့ေလ.။ ဒါေပမယ့္ ပံုစံက ဟမ္ဘာဂါထဲထည့္တဲ့ ပံုစံေတြကို ျပန္ဆန္းသစ္ၿပီး ဟင္းပြဲပံုစံေျပာင္းထားၿပီးေတာ့ ထမင္းနဲ႔ စားရတာပါ ..။ ဂ်ာမာန္စာကို ဂ်ပန္စတိုင္လ္ေျပာင္းထားတဲ့သေဘာေပါ့ ..။
Ketchup ကလည္း ဂ်ာမန္တံဆိပ္၊ ၿပီးေတာ့ ဂ်ာမနီမွာ စားေလ့ရွိတဲ့ သခြားသီးေသးေသးေလးေတြကို အခ်ဥ္တည္ထားတာမ်ိဳးလည္း ပါပါတယ္..။
အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ကမၻာႀကီးက ရြာႀကီးတစ္ရြာလိုျဖစ္ေနတဲ့အခါ ဘယ္ေနရာပဲျဖစ္ျဖစ္ စားခ်င္ရာေတာ့ ရတာပါပဲ ..။ ဘယ္ေနရာပဲေရာက္ေရာက္ က်မက အစားအေသာက္ကို အလြယ္တကူက်င့္သားရသြားတတ္တာေၾကာင့္ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္ရင္ စိတ္မညစ္ရပါဘူး..။ ဒီကထံုးစံ အစားအစာေတြပဲ အလြယ္တကူစားျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ျမန္မာျပည္ကေန သယ္လာတဲ့ အေျခာက္ေတြေတာင္ ဘာမွမစားျဖစ္ေသးဘူး ..။ အခ်ိန္အမ်ားႀကီးေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္မစားေနခ်င္တာေၾကာင့္ လြယ္တာပဲ ျပင္ဆင္စားေသာက္ေနတာေၾကာင့္လည္း ပါပါတယ္..။ ဂ်ပန္ဆိုတာကလည္း ခ်က္စားစရာမလိုေအာင္ အသင့္စားဗူးေတြက မ်ိဳးစံုေရာင္းေနတဲ့ ေနရာလည္း ျဖစ္တာကိုး..။
ဒီရာသီမွာ အၾကိက္ဆံုးအသီးေပါ့ ...။ ခဏခဏစားျဖစ္ေနပါတယ္...။
စိတ္ရႈပ္တဲ့အခါ ကုထံုးတစ္ခုရွိပါတယ္..။ အဲဒါကေတာ့ အစားအစာေတြခဏခဏစားျခင္းပါပဲ ..။။ အျခားသူေတာ့မသိ ..။ At least it works for me :) :)
2 comments:
ကၾကီးမွာလည္း Hamburg steak ကို ထမင္းနဲ႕ပဲ တြဲခ်ေပးတယ္။ အာလူးေထာင္းနဲ႕။
စိတ္ရဲ႕ေျဖရာေပါ့ တိမ္လႊာေရ... စိတ္ရႈပ္တဲ့အခါ စိတ္ညစ္တဲ့အခါ ထြက္ေပါက္ကို နည္းမ်ိဳးစံုနဲ႔ ရွာေဖြၾကတာ လူ႔သဘာ၀ေပါ့ ... ဂ်ပန္အေၾကာင္းေလးေတြ ဖတ္ရင္း အသင့္စား ဘြန္းကာရီဆိုတဲ့ ဟင္းထုပ္ေလးေတြ တစ္ခ်ိန္က တီတင့္ေမေမဟင္းခ်က္ခ်ိန္မရတိုင္း စားခဲ့တာေလး သတိယတယ္။
Post a Comment